Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seminář "Čichání nás baví"

V březnu proběhl stopařský seminář s Lenkou Chmurovou pro štěňata a začátečníky. Byli jsme u toho.

V neděli  22.3.2015 jsme se vydali do Ostravy na stopařský seminář.  Počasí bylo „pod psa“ – ve Vítkově poletoval sníh s deštěm, bylo mlhavo, sychravo, zima… prostě a jednoduše naprosto ideální počasí na stopy.  laugh Na semináři se sešla různorodá partička psů - ruský teriér, tosa inu, border kólie, belgický ovčák malinois, voříšek.

Do světa stopování nás zasvětila Lenka Chmurová (národní i mezinárodní rozhodčí z výkonu, 2 x Mistryně republiky, aj.)

Líbilo se mi, když říkala, že stopování je o klidné práci a o soustředěnosti psa.  A že pes, který jde na stopu, je velmi citově naladěn a proto jakékoli násilí (ovlivňování vodítkem, tlak rukou, aj.…) není dobré. Jakýkoli konflikt před vypracováním stopy, může nemile ovlivnit práci psa. Kromě jiného jsme se dozvěděli o metodách výcviku, o novodobém trendu ve stopách, o možnosti využití klikru. Ukázala nám způsoby, jak naučit psa označování předmětů bez povelů.

Po teoretické části následovala část praktická. Psovodi vypracovávali stopy svým obvyklým způsobem. Paní Chmurová pak s každým probrala chování psa na stopě a doporučila způsoby, jak pokračovat dále, co je zapotřebí změnit, upravit.

Musím říct, že jsem byla mile překvapena výkonem Bena. Na stopu jsem ho přivedla zklidněného. Z čichání ho nevyrušili ani projíždějící cyklisti, vlaky, ostatní psi a lidé. Na to, že u něj převažují povahové rysy cholerika, byl při práci  velmi klidný, pomalý a soustředěný. Když se podívám zpětně, všichni psi na tomto semináři byli báječní. Bylo vidět, že je čichání baví a že umí z velkého nadšení přejít v krátké chvíli do klidu a soustředit se na práci.

Stopování je krásná disciplína. Výhodou u čenichání je, že se pes mnohem rychleji unaví.  Každý kdo se psem pracuje ví, že jakákoli týmová práce stmeluje a upevňuje vztah mezi psem a psovodem. Navíc není hezčí pohled než na psa "v akci“. wink   Jitka a Ben

Pár fotek zde.
dsc_0653.jpg

 

 

 

 
 


POSLEDNÍ FOTKY



DNES JE

Sestavuji aktuální kalendář ...

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Počasí Vítkov - Slunečno.cz


ARCHIV

Kalendář
<< duben / 2024 >>


STATISTIKY

Online: 15
Celkem: 713497
Měsíc: 13409
Den: 860