Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nultý ročník loveckého víkendu s českým teriérem

První červnový víkend se sešla parta milovníků českých teriérů ve Vlkovicích

article preview

První červnový víkend se sešla parta milovníků českých teriérů ve Vlkovicích (okres Nový Jičín). Od pátku do neděle jsme si měli možnost vyzkoušet, co našim psům jde a které aktivity by nás společně mohly bavit.

dsc00713.jpg V sobotu měli všichni možnost vyzkoušet si   bezkontaktní norování, kde nám někteří zkušení   ukázali, že jsou mezi námi jedinci, kteří   nezapomněli, k čemu byli vyšlechtěni (i když feny třeba zrovna háraly). Mezi deštěm, který nás celou dobu provázel si hlavně děti vyzkoušely agility a společně se psy se trochu vyřádily. V deštivých přestávkách se řešilo všechno možné: antiparazitika, srst, veselé historky i romantika krytí… Odpoledne následovala stopa po barvě. Spousta psů předvedla, že i když to v životě nedělali, nos mají opravdu dobrý a stopu vypracovali. Jediný problém celého víkendu byl majitel kempu, který nám mimo jiné zakázal i stříhání v areálu. Náladu jsme si tím nenechali zkazit a po přesunutí za plot nám holky ukázaly, jak správně „čecha“ ostříhat.

dsc01558.jpg

V neděli ráno byla na řadě opět stopa, tentokrát vlastní, na kterou už nebylo moc času a klidu. Opět nám Hanka profesionálně vysvětlila základy. A pak jsme rovnou vyrazili na coursing. Nechápu, jak se Hance a Sabině podařilo domluvit posekání louky za areálem (asi lepší majitel než ten náš…). Aura, Cesmína, Uff, Damián i Didina nám předvedli, že tento sport není jen pro chrty. Někteří „nováčci“ se taky celkem slušně chytali, ale už byli všichni hodně unavení… 

Pro chovatele i čtyřnohé účastníky byl tento víkend dost náročný. Valda s Kájou před odjezdem usínali v sedu, ale i všichni ostatní psi hodně rádi nasedali do aut. Klobouk dolů před všemi, že to zvládli.

dsc01171.jpg

Abych to celkově shrnula: Pro mě i pro moje „pošuky“ to byla super akce. Oba se chovali úplně jinak než doma - neprali se, v rámci možností pracovali, když měli, kamarádili se - často jsem měla v chatce o jednu psí holčičku víc… Jsem zastáncem toho, že se psy se má jakkoliv pracovat, a ne je jen opečovávat na gauči. Ať už dělají cokoliv. Český teriér je inteligentní pracovité plemeno, které díky své malé početnosti stabilně obráží výstavní mola, ale jinak moc vidět není, což je u našeho národního plemene obrovská škoda. S větší dávkou trpělivosti jsou schopni naučit se cokoliv. Jsou to super parťáci. Nejsem si jistá, jestli mohou milovníci např. jagdteriérů, pitbullů, ale i yorkšírů nebo bedlington teriérů pustit na volno sedmnáct psů a fen dohromady bez větších obtíží. Nebo je nechat běhat kolem deky dvou ležících miminek (lidská mimina, byly to kupodivu děti J). Tahle akce nám připomněla, že „čechoun“ se opravdu nehodí do psích kočárků, nebo jen k načechrávání záclonek (tak říkáme doma dlouhé srsti na břichu a nohách).dsc01132.jpg

Závěrem bych chtěla říct, že jsem velmi hrdá na to, že jsem na tento víkend byla pozvána. Přesto, že se nevěnujeme myslivosti, za sebe můžu říct, že to pro mě bylo velmi vydařené a přínosné. Valda s Kájou sice nikde neexcelovali, ale oceňuji to, že holky organizátorky se vším radily, podporovaly a nikoho neurážely a neponižovaly. Bylo jedno, jestli máme zvířata nevhodná pro chov, kastrovaná či jinak „ulítlá“… Nikdo neřešil výstavní úspěchy, sešla se prostě parta, které šlo o pohodu a podporu plemene. Moc děkuji Sabině a Hance za tuto akci a za to, že jdou touto cestou! 

 
 


POSLEDNÍ FOTKY



DNES JE

Sestavuji aktuální kalendář ...

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Počasí Vítkov - Slunečno.cz


ARCHIV

Kalendář
<< březen / 2024 >>


STATISTIKY

Online: 7
Celkem: 699984
Měsíc: 11288
Den: 476