Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hostování ve Šternberku

Dne 23. listopadu 2014 se Luboš s Milanem zúčastnili 1. meziklubového závodu KK Hvězda Štenberk, KK Čermná ve Slezsku a Opava Městské sady. A jak to všechno začalo? a jak to potom probíhalo? .... 

Dne 23. listopadu 2014 se Luboš s Milanem zúčastnili 1. meziklubového závodu KK Hvězda Štenberk, KK Čermná ve Slezsku a Opava Městské sady. A jak to všechno začalo? a jak to potom probíhalo? .... 

Počátkem listopadu se mi dostalo do ruky pozvání kynologů z KK v Čermné ve Slezsku na tak zvanou - sranda akci pro pejskaře - a to do Šternberka. Řekl jsem si: " Proč ne? Je to blízko, mám čas a pes ať pozná zase něco jiného."  Abych nebyl jako jediný nováček na takové akci, přemluvil jsem ještě Milana, aby jel se svým borderákem Zoranem taky. Kupodivu,ani mi to nedalo moc práce, dokonce byl nadšený. 23. listopadu, ráno v  půl sedmé,   jsme plni očekávání nasedli i se svými miláčky do auta a hurá směr Šternberk. Vzhledem k tomu, že jsme oba v kynologii začátečníci, tak to byla naše první akce tohoto typu. Vůbec jsme netušili, co to obnáší a co se bude dít. 

Ve Šternberku nás přivítali jako staré známé, vyřídili jsme přihlašovací formality a hurá na cvičák, mimochodem moc pěkně zařízený. Ani jsme se nestačili  rozkoukat a už byl slavnostní nástup, na kterém jsme se dozvěděli propozice-co nás se psy  i bez nich čeká a co nemine. V tu chvíli nám do smíchu moc nebylo. pb231706.jpg

Psi byli rozdělení do čtyřech skupin: štěňata, mladí psi, psi kousající a psi, kteří nekoušou
                                           
Nás se samozřejmě týkala skupina nekousající, k naší smůle ta nejpočetnější - celkem deset psů. Celkově se soutěže zúčastnilo dvacet osm psů. Byli tam psovodi z Opavy, Vítkova, Fulneku, Studénky a místní. Prostě všude štěkot, povely, vodítka a příjemný zmatek, ale to k tomu patří.
Nebylo žádné zdržování. Vylosoval jsem si číslo 3, Milan č. 9.  Nejprve cvičili mlaďoši a pak to začalo i v naší skupině. Šel jsem s Aidou  tedy jako třetí v pořadí. Musím podotknout, že oba naši pejsci nesli změnu prostředí statečně, ale nervozita přece jenom byla znát. Ale možná víc na nás než na psech. Takže nejdříve  jsme na povely rozhodčí prováděli cviky poslušnosti, přeskok přes šikmou stěnu (výšku si stanovil psovod libovolnou dle schopnosti psa), následoval slalom, lavice a průchod kolem pamlsků. Tahle disciplína dala všem pejskům zabrat.  Někteří za všeobecného veselí ani neodolali :-) My jsme to zvládli, ovšem závěrečný tunel..... Aida koukala, co to po ní chci - vlézt do nějaké díry? Tak to ani náhodou. Podařilo se mi usmlouvat  s rozhodčí změnu.  Aida musela tunel třikrát přeskočit napříč, opět za potlesku přihlížejících. To Zoran s tunelem problém neměl. Ovšem asi těžce nesl změnu prostředí a moc se mu cvičit nechtělo. pb231715.jpg
    

Ani nevím jak jsme to odběhali a odskákali a  měli jsme volno,  protože cvičili další. Aida z toho byla hotová, takže po odložení do auta v tu ránu spala. Zoran byl po celou dobu v pohodě s  Milanem.
 

Po cvičení psů následovaly disciplíny pro psovody.  To samozřejmě provázelo povzbuzování a smích.  Konala se střelba ze vzduchovky, skákání sounož s ovázanými nohami, hod míčky na cíl  a nakonec to nejlepší - několikrát se otočit kolem tyčky se skloněnou hlavou - čelem opřeným o vrchol tyče. To ještě v pohodě.. ale pak jsme měli vést psa.  

pb231742.jpg

Dobrá polovina soutěžních dvojic dopadla tak, že vedl pes psovoda, nikoliv naopak :-) . Nemluvě o tom, že několik psovodů ani nedorazilo do cíle  neboť si ustlali na trávě. Ale jak už jsem psal na začátku - šlo hlavně o legraci, takže i toto bylo publikem velmi ceněno. My dva s Aidou jsme to naštěstí zvládli bez ztráty kytičky.

Po té už následovalo jen sčítání plusů a mínusů v klubovně, pak nástup a slavnostní vyhlašování vítězů.  Zoran s Milanem se umístili na čestném desátém místě v naší skupině  a Aida s mou maličkostí to dotáhla na velmi pěknou pátou pozici se ztrátou pouhých dvou bodů. Pro jistotu jsem vznesl námitky na ony -2 body, ale bylo mi sděleno, že pes byl výborný,ale psovod mu to kazil. Tak začínám uvažovat,  že na příští soutěž pošlu jenom psa :-) 
 

Rozdílení cen skončilo, rozloučili jsme se s tím, že za rok se uvidíme znova. A hurá domů.

Musím říct, že to byl moc fajn den. Přesvedčil jsem se, že pejskaři jsou takoví príma blázni:-) Jsem tam prostě správně.

Luboš Svoboda
 

pb231750.jpg

 
 


POSLEDNÍ FOTKY



DNES JE

Sestavuji aktuální kalendář ...

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Počasí Vítkov - Slunečno.cz


ARCHIV

Kalendář
<< duben / 2024 >>


STATISTIKY

Online: 9
Celkem: 713012
Měsíc: 13144
Den: 662