Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pálení čarodějnic

Jak už se stalo téměř tradicí, slavíme i na cvičáku 30.duben - pálení čarodějnic. Takže očekáváme všechny po 18. hodině na cvičáku. Párky na opékání sebou, oheň uděláme, ... čarodějnici nějakou splašíme    

Jak už se stalo téměř tradicí, slavíme i na cvičáku 30.duben - pálení čarodějnic. Takže očekáváme všechny po 18. hodině na cvičáku. Párky na opékání sebou, oheň uděláme... čarodějnici nějakou splašíme   Vemte sebou i rodinné příslušníky... Bude nás víc, nebudeme se bát vlka nic :-) 

A jak to probíhalo? 

Úterní odpoledne slibovalo vydržet bez deště a tak se podle plánu sešli zájemci o výcvik stop o půl třetí za pilou. Přestože dost foukalo, hafani splnili očekávání a všichni nakonec odjížděli spokojeni. Obvyklý výcvik v areálu cvičiště probíhal nerušeně a během něj jsme ještě stihli vyrobit na večer potřebnou čarodějnici. To abychom jejím pozdějším upálením mohli „vyhnat zlo a zimu“ i z našeho kraje.

Kamarádi z budišovského klubu pak postupně odjížděli a střídali je „domácí“, kteří přišli na opékačku a posezení s kytarou. Trochu jsme popovídali, předali dojmy z hranické výstavy, probrali nové okolnosti kolem té naší červnové a taky trochu pozpívali. Pak přišla na řadu dotyčná čarodějnice a my se symbolicky pomstili té dlouhé zimě za to, že tak dlouho otravovala. Protože se však řada z nás chystala na prvomájový výšlap se psy, končili jsme včas, aby se všichni vyspali. Bůhví, jestli to nezavinil ještě nějaký čarodějnický prach, co zůstal ve vzduchu, ale první květnové ráno bylo mlhavé, docela ošklivé a deštivé. Tak jsme plánovaný výlet odložili, snad na 8.května – možná využijeme některou z tras jarní vítkovské padesátky. Uvidíme.

p1050931.jpg

 A kde je původ tohoto zvyku? 

Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat, a skutečně je tato noc jedním z největších pohanských svátků. Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých jsou ukryty poklady. Hlavním smyslem tohoto starého lidového zvyku byla pravděpodobně oslava plodnosti.

Na ochranu před čarodějnicemi (původně před zlými duchy a démony obecně, čarodějnice jsou až výsledkeminkvizičních procesů) se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic“. Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do výšky. Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Někdy se rozhrnutým popelem vodil dobytek k zajištění plodnosti, jindy se přes oheň skákalo kvůli zajištění mládí a plodnosti. (informace z wikipedie)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


POSLEDNÍ FOTKY



DNES JE

Sestavuji aktuální kalendář ...

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Počasí Vítkov - Slunečno.cz


ARCHIV

Kalendář
<< duben / 2024 >>


STATISTIKY

Online: 12
Celkem: 719159
Měsíc: 15929
Den: 1696